Gå til indhold
EPSI RATING DANMARK
EPSI RATING DANMARK

Pressemeddelelse -

Lav tilfredshed med kommunerne

Generelt fald i borgertilfredsheden i danske kommuner

EPSI Rating har spurgt borgerne i de danske kommuner om deres tilfredshed med den kommunale service og om de kan anbefale andre at flytte til kommunen. Undersøgelsen har resultater for 65 af de 98 kommuner og baserer sig på 4.384 interviews udført i efteråret 2022. Det er niende år i træk, at EPSI Rating har undersøgt området. Herunder præsenteres de 10 kommuner, hvor borgerne er mest tilfredse med den kommunale service, samt de 10 kommuner som den største andel borgere vil anbefale andre at flytte til.

Til spørgsmålet omkring hvor tilfredse borgerne er med den kommunale service, er der i år blevet rokeret rundt på stillingen. Lemvig kommune ligger i top med en borgertilfredshed på 79,4. Dette er en stigning på 14,6 indekspoint siden sidste år, hvilket også er den højeste stigning hos en kommune i år.

Udover Lemvig, har Rødovre og Holbæk kommune opnået en stærk stigning i borgertilfredsheden siden sidste år med en forbedring på hhv. 6,0 og 5,2 indekspoint, hvilket sikrer Rødovre kommune en anden plads og Holbæk kommune en femte plads i år.

Den gennemsnitlige borgertilfredshed med de kommunale services er i 2022 på 61,9. Det er et fald på 2,8 indekspoint fra sidste år.

I 2020 lå den på 65 mens den i 2019 lå på 63,5. Niveauet for tilfredsheden i 2022 er altså på et lavpunkt i forhold til de foregående år.

En score under 60 betragtes som en lav vurdering. Mellem 60 og 75 betragtes som værende tilfredsstillende, mens scores på 75 og over betragtes som meget høje. Når man kigger på toppen og bunden ser man et stort spænd. Den laveste måling i år er på 40,7. Det er en forskel på 38,6 indekspoint fra den højeste måling. Et lavere gennemsnitsniveau i år kan altså forklares af, at de lave målinger er blevet markant lavere, mens de høje målinger er blevet en smule lavere end sidste år.

Borgerne i Lemvig Kommune er især tilfredse med hjælpsomheden og trygheden.
Nærværende og tryg kommune” (Kvinde, 40 år)

”Jeg er altid blevet behandlet rigtig godt, når der var noget” (Kvinde, 49 år)

Rødovre Kommune vinder især på naturen og bæredygtigheden.
”Natur, og lige på landet” (Mand, 51 år).
”God kommune mht. affaldssortering” (Kvinde, 49 år).

Borgertilfredsheden har været faldende siden 2020

Danskernes tilfredshed med deres kommune har i gennemsnit været faldende siden 2020.

”I 2022 er niveauet lavere end tidligere målt, og særligt lave normeringer og udfordringer med kvalificeret arbejdskraft i de borgervendte funktioner lader til at påvirke borgertilfredsheden. Det er en fælles udfordring for stort set alle kommuner – og især de største kommuner lader til at have store udfordringer,” siger Sofie Breum.

Sundhedstilbud og grønne tiltag skaber tilfredshed

Mange af de mest tilfredse borgere nævner kommunernes bæredygtige initiativer. Derudover er deres sundhedstilbud med til at gøre borgerne tilfredse.

”Kommunen har et solidt skolevæsen - er rigt kultur- og fritidsliv. God kommunal service herunder god dialog med borgere og erhvervsliv. Mange gode tilbud omkring det at være aktiv i alle aldre.” (Mand, 50 år).

”Der er engagement og ordentlighed. God affaldssortering, institutionerne spiser grøn mad, man satser på bæredygtighed, holder bygninger ved lige…” (Mand, 67 år)

Gode sundhedstilbud og gode forhold for børn” (Kvinde, 48 år).

En smule lavere anbefalingsgrad i år

Til spørgsmålet: ”Vil du anbefale nogen at flytte til din kommune?” er der flest borgere i Rødovre, Bornholm og Lejre kommune, der har svaret ja.
De tre kommuner med højeste anbefalingsgrad har alle en anbefalingsgrad på minimum 90%.

I gennemsnit vil 76% anbefale andre at flytte til deres kommune i 2022. Sidste år var dette tal 80%.

De to kommuner, der i år har den højeste tilfredshed, er også med i top 10 over anbefaling. Det er hhv. Lemvig og Rødovre kommune.

Størst tilfredshed blandt unge og ældre

De yngre borgere i aldersgruppen 18-29 år er igen i år de mest tilfredse med den kommunale service. Denne gruppe har en gennemsnitlig borgertilfredshed på 65,8. Her er det især de yngre kvinder, der er mest tilfredse med deres kommune. Den næstmest tilfredse gruppe er dem, der er 60+ år, der har en gennemsnitlig tilfredshed på 62,6.

Opsplitningen på køn og alder viser, at kvinderne i aldersgruppen 45-59 år er mest utilfredse med deres kommune. Normalt er det aldersgruppen 30-44 år, der er mest negative, men det er ikke tilfældet hos borgertilfredsheden.

Geografiske forskelle – de fem største byer

Undersøgelsen viser, at der er forskel i tilfredsheden med den kommunale service og anbefalingsgraden mellem de fem største byer i Danmark; København, Aarhus, Odense, Aalborg og Esbjerg.

Første- og anden pladsen i tilfredsheden med de kommunale services er i år byttet om. Den højeste tilfredshed findes hos Esbjerg kommune med en score på 67,0, et lille fald på 0,6 indekspoint siden sidste år, og en anbefalingsgrad på 78%. Den næsthøjeste tilfredshed er i Aalborg kommune med en score på 65,6 og en anbefalingsgrad på 82%.

Odense kommune er i år tilbage på tredjepladsen med en score på 62,5 i tilfredshed. Det er en forbedring på 3,5 indekspoint.

Til gengæld er København kommune med en score på 60,7 den storby med lavest tilfredshed og anbefalingsgrad (68%).


EPSI Rating Kommuner 2022

Undersøgelsen vedrørende borgernes vilje til at anbefale andre at flytte til deres kommune og borgernes opfattelse af den kommunale service, er baseret på følgende tre spørgsmål:

  • Vil du anbefale nogen at flytte til din kommune?
  • Alt i alt, hvor tilfreds er du med den kommunale service som din kommune tilbyder? (Eksempler på kommunale ydelser er: skole, ældrepleje, sociale ydelser, vedligeholdelse af veje, kultur og fritid etc.)
  • Har du lyst til at uddybe din tilfredshed med kommunen?

Spørgsmålet omkring anbefaling måles på andelen af borgere, som kan tænke sig at anbefale andre at flytte til deres kommune.

Spørgsmålet omkring borgernes tilfredshed med den kommunale service svarer respondenterne på en skala fra 1-10, hvorefter svarene transformeres om til en skala fra 0 til 100. Jo højere indeksværdi des bedre har kommunens borgere opfattet servicen. En score under 60 betragtes som en lav rating, mens scores på 75 og over er en god karakter (”meget tilfredsstillende”).

EPSI Rating har undersøgt området siden 2014. I år medtages svar fra 65 af de 98 kommuner i Danmark. Datagrundlaget er for småt til at kunne inddrage resultater fra de resterende kommuner med statistisk signifikans. I alt er der gennemført 4.384 interviews i efteråret 2022. Respondenterne for undersøgelsen udgøres af personer mellem 18 og 79 år, der er bosat i Danmark.

OM EPSI Rating

EPSI Rating indsamler, analyserer og formidler informationer om kunders forventninger, opfattet kvalitet og vurdering af varer og tjenesteydelser. Informationen er vigtig for virksomheder, for branchen og for samfundet.

EPSI Rating Danmark er en del af EPSI Rating Group, der udfører uafhængige og regelmæssige målinger af kundetilfredshed i forskellige brancher i de nordiske lande og i flere andre europæiske lande (i Sverige findes vi under navnet Svenskt Kvalitetsindex - SKI). Danmark har gennemført disse målinger siden 1999.

EPSI Rating Danmark – Handlingsorienterede indsigter til at øge kunde-/borgertilfredshed!


Emner

Kategorier


EPSI Rating Danmark er en del af  EPSI Rating Group, som er ejet af Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ. EPSI Rating Group udfører undersøgelser i flere lande, både i Norden og i Europa, og EPSI Rating er en del af det europæiske netværk. Institut for Kvalitetsudvikling er en nonprofit-stiftelse med den opgave at fremme kvalitetsudviklingen i Sverige ved at skabe, samle og sprede viden om kvalitetsudvikling. 

EPSI Rating hjælper virksomheder videre fremad

EPSI Rating Danmark leverer handlingsorienterede indsigter - vi stiller skarpt på kunder, borgere m.fl. - og hjælper virksomheder og samfund med at fokusere på de ting, der er vigtigst i interessenternes øjne.

EPSI Rating
Nybrogade 12
1203 København K